Friday, June 24, 2011

Apam polkadot versi Ladybird..

Assalammualaikum semua. Semoga ceria selalu hendaknya. Hari ni lyza nk berkongsi buat apam versi ladybird ni, leceh jugak nk melukis ni..adoiii lih sakit pinggang dibuatnya..mmg meletihkan. Klu nk tau cara2 utk melukis yg lebih detail boleh refer dari blog Nuri (From Bakery 2 Embroidery). Kata Nuri..ilham lukis ladybird ni drpd  Fadilah Mazlan. TQ  Fadilah Mazlan juga atas idea yg mmg kreatif ni. Mmg betul kata Nuri..nk buat apam ni mmg perlukan kesabaran yg tinggi..jgn cepat putus asa.

Resepi utk buat apam ni..lyza guna resepi apam polkadot yg biasa lyza buat cuma beza nk melukis  je. proses membuat apam sama je ngan apam polkadot. Jom kita layan pic Apam Polkadot versi Ladybird ni yerrr..


 Bahan2
3 biji telur Gred B - guna telur sejuk
220gm gula halus  (lyza kurangkan 175g)
1 tsp ovalette
150gm susu segar
275gm tepung gandum* - diayak
3 tsp baking Powder* - diayak
1 tsp Esen vanila 

Bahan2 Lain 
Filling - boleh gunakan blueberry/strawberry/kaya (ikut citarasa masing2)
Pewarna hitam, kuning, merah secukupnya..


Cara2


1. Pukul semua bahan2 hingga putih & pekat. (pukul anggaran 6 minit).

2. Bahagikan 4 dan kalerkan Merah, Kuning, Hitam (dlm 1 senduk shj. utk titikkan mata & dot2 ) dan warna Asal (sedikit je - utk titik mata).

 3.Masukkan kedlm piping bag.

 4.Proses melukis Ladybird....  
 - Buat garis melintang cam pic kt atas.
- Buat garis menegak & pipekan  hingga memenuhi semua ruang kt bahagian atas tu.

- Then, buatla  dot2... ikut la bnyk mana dot2 nk

- Amik piping bag berisi kaler ori.. pipe kn 2 dot kt atas tuk buat mata dia.

- Akhir sekali..amik piping bag kaler hitam. Pipe kan kt tengah2 dot yg kaler ori/putih tu.



5. Kukuskan  selama 15min ngn api sederhana..
 


Selamat Mencuba... 
  
Wah2x.. Ladybird2 ni pon nk posing sakan tau...hehe..



12 comments:

ilahjy said...

salam lyza lama kita tak bual..
amboiii cantek nyeee lady bird ni.. mmg kretip tol laaa.. nanti kak nak try kalu rajeeennn..hehe

Wanieyra said...

cantiknya...tak sanggup rasanya nak buat ni. susah betul

Lyza said...

Lyza to Kak Ilah
wsalam kak ilah..boleh..liza masa lukis pon msh mengiggil2 lg tgn.. cubala kak ilah..jgn x cuba..hehe

Lyza to Wanieyra
Insyallah Ira..kene cuba baru tau hasilnya..

kak ina kl said...

waduh cantiknya..rajin ek kamu buat design camtu..kalau akak tak rajin

YANA SHAIFUL said...

salam..rs nak buat tp nmpk cam susah je..kna betul2 rajin ni br bleh bt.. hehee

phentermine said...

Phentermine.....

A nice post thanks for sharing.....

http://www.PhentermineHome.com/

AZLINA said...

Assalamualaikum Lyza...baru nampak apam ldbird ni, sgt2 kiut la, kreatif sungguh idea ni tp mesti kena rajin kan!!

farysa said...

kalau nk order xleh ke?
nk tggu buat sendiri mmg xreti

Lyza said...

Lyza to Kak ina KL
Leceh jugak nk buat apam ladybird ni..berpeluh2..hehe

Lyza to Yana Shaiful
Wsalam yana..baru nk mencuba ni..tp lebih rumit dari nk buat polkadot..

Lyza to pentremine
Thank you for ur visit..

Lyza to Azlina
Waálaikumsalam Kak lina..mmg comel tp berpeloh2..hehe

Lyza to Farysa
Insyallah..klu byk x lih kot..hehe. Letih nk membuatnya..hehe

Nana Aris said...

salam,

comelnye ladybird tu..nak try buat lah nanti..hehe tapi kan kat mana nak cari coloring kaler hitam tu ye..ke kna combine colour2 lain br kadi kaler itam tu..bleh ajar tak..thanks ye =)

Lyza said...

lyza to Nana
wsalam..kaler hitam tu akak guna pewarna hitam yg asli x de campur. Kaler hitam lih carik kt kedai yg jual bhn2 kuih.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Akak kalau buat nie mengiggil tangan...rasanya ini untuk orang-orang halus tanganya...takut akak buat jadi apam badak....anyway canti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...