Monday, November 29, 2010

Apam salju @ apam beras

Assalammualaikum dan Selamat sejahtera semua. Pagi semlm lyza tergerak nk mkn apam salju @ apam beras ni..mmg kegemaran dari kecik..klu singgah ke mana2 warung utk bersarapan..klu ternampak apam ni  terus beli..terutama mak lyza mmg minat kuih yg lembut2 ni.. Ramai rakan2 blogger dh mencuba resepi ni..Resepi asal dari cha@myresipi.com . Resepi dibwh ni lyza c & p dari umah Kak Yatie (Sinar Kehidupanku)..Terima kasih pd semua yg sudi berkongsi resepi ni..Alhamdulillah.. sedap..8-)



Bahan-bahannya



2 cwn nasi


2 cwn tepung gandum


2 cwn tepung beras


1 cwn brown sugar


3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)


2 1/2 cwn air


2 sudu kecil yis (mauripan)


kelapa parut dgn sedikit garam


Cara-cara

1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)

2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.

3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.

4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.

5. Perap selama 3 jam.

6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.

7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.

8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.

9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.







9 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam lyza..wah!bkn main gebu apam salju tue..tgk pon geram...

Lyza said...

wsalam Kak tie..a'ah apam ni mmg gebu..klu buat sendiri dpt byk..hehe

maz said...

Slm za..sna sni duk mngapam..kita tgk je la..nk buat acuan xbwa la plak..cdpnye sjuk2 ni kna apam nga kopi O pnas kan..

MOH KEMBARA said...

Salam Lyza, hmm cam senang. Nanti nak try buat kat Istanbul. Tima kasih Lyza.

izahdaut said...

memang best gebu dan lembut apam nih..berbaloi2 mencubenyaaa..lawa la apam ituu

Lyza said...

Lyza to Maz
wslm maz..tula mmg minggu nie tgk apam je tu yg terus teruja nk wat tu..hehe..betol tu mkn apam pekena kopi panass..perkhh..hehe

Lyza to Kak Halima
wsalam kak halima..a'ah senang..nnt akak cubala..ye.. Take care ye kak..

Lyza to Izah
Tula diakan..klu buat sendiri berbaloi2..siap antar kt jiran sebelah lagi..hehe

kak ina kl (1) said...

wah gebu sungguh apam kamu ni..cantiknya..macam nak buat..tapi anak tak berapa minatlah pulak

Ayu said...

salam lyza,
apam salju@apam beras nikan dah lama masuk list tau..tak tau bilalah nak buat....cantik warna apam tu..

Lyza said...

Lyza to Kak ina KL
Tq Kak ina..sudi singgah cni tgk apam salju @ beras kite..hehe

Lyza to Kak Ayu
Wsalam Kak Ayu..samala kita..teruja tgk ramai yg buat tu yg cuba wat..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...